Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 13 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Fyziologický vliv změn trávícího ústrojí u geriatrických pacientů a jejich dopad na příjem stravy a tekutin
Krotilová, Martina ; Maruna, Pavel (vedoucí práce) ; Živný, Jan (oponent)
Úvod: Tato bakalářská práce se věnuje procesu stárnutí, fyziologickým změnám v zažívacím traktu a větším možným obtížím spojovaným s vyšším věkem, které mohou mít dopad na příjmem stravy a tekutin. V teoretické části shrnuje nejdůležitější faktory pojednávající o stáří a o aspektech s ním související. V praktické části se jedná o porovnání teoretické rešerše s nasbíranými výsledky z dotazníkového šetření a laboratorních krevních testů. Cíle: Hlavním obecným cílem této práce bylo udělat rešerši z odborné literatury a vědeckých studií k uvedenému tématu a následně porovnat tato získaná fakta s daty nasbíranými v praktické části. Z oborné literatury a rešerší bylo nutné získat konkrétní změny v daných úsecích trávicího traktu. Součástí praktické části bylo dotazníkové šetření a výsledky laboratorních krevních testů geriatrických pacientů, díky kterému byla snaha porovnat stravování nynější oproti mladšímu věku a popřípadě zjistit důvody změny. Metody: Kvantitativní dotazníkové šetření proběhlo mezi prosincem 2022 a únorem 2023 v Domově pro seniory Háje a bylo zcela anonymní. Cílovou skupinou byli jedinci starší 60 let. Dotazník byl vytvořen vlastní, vycházející z odborného článku paní profesorky Hany Kubešové. Získaná data byla vyhodnocena a interpretována do grafů a tabulek pomocí programu Microsoft...
Spotřeba potravinových doplňků u různých skupin klientů fitness centra
Tůmová, Olga ; Svačina, Štěpán (vedoucí práce) ; Vilikus, Zdeněk (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá spotřebou potravinových doplňků u různých skupin klientů fitness centra. Práce je rozčleněna na část teoretickou a praktickou. Teoretická část práce je zaměřena na základy výživy, přičemž je popsán energetický příjem a výdej, makronutrienty (sacharidy, bílkoviny a tuky), mikronutrienty (vitaminy a minerály) a pitný režim. Následuje kapitola popisující základní suplementy nejčastěji užívané ve fitness. Praktická část byla zpracována pomocí dotazníkového šetření na sociálních sítích a ve fitness centru Kentoya, Praha 10. Cílem bylo prozkoumání nejčastěji užívaných doplňků stravy, zhodnocení znalostí hlavních účinků daných doplňků a zkušeností návštěvníků s dietami. Výsledky jsou zaznamenány do tabulek a grafů s následným porovnáním odpovědí na internetu a ve fitness centru Kentoya. Z výsledků vyplývá, že téměř 79 % návštěvníků fitness centra užívá potravinové doplňky, přičemž nejčastěji užívaným suplementem je proteinový nápoj. Přibližně 67 % návštěvníků drželo v životě nějakou dietu a bohužel nejčastěji využívaným zdrojem informací ohledně stravy je internet. Klíčová slova: fitness, potravinové doplňky, suplementy, výživa, pitný režim
Pitný režim z pohledu evidence based medicine
Pihera, Jan ; Procházka, Michal (vedoucí práce) ; Vitujová, Marie (oponent)
Bakalářská práce s názvem "Pitný režim z pohledu evidence based medicine" je zaměřena na komplexní pojetí tématu příjmu tekutin v perspektivě posledních poznatků a provedených studií. Obsahem práce je shrnutí teoretických poznatků o funkci vody v těle a hydrataci. Z těchto poznatků pak vychází praktická část, která má potvrdit závislost výkonu na stavu hydratace.
Zdravotní gramotnost žáků druhého stupně základní školy praktické
Voláková, Klára ; Kovaříková, Miroslava (vedoucí práce) ; Zvírotský, Michal (oponent)
Diplomová práce je zaměřena na edukaci žáků s lehkým mentálním postižením. Cílem práce je zjistit, jaká je zdravotní gramotnost žáků s mentálním postižením, navštěvující druhý stupeň základní školy. Teoretická část je věnována pojmům zdraví, zdravotní gramotnost, zdravotní výchova. Seznamuje s determinanty ovlivňující zdraví a zabývá se zdravotní prevencí. Dále charakterizuje, definuje, vymezuje a klasifikuje mentální postižení a popisuje edukační a osobnostní specifika žáků s lehkým mentálním postižením. Blíže popisuje vzdělávací obor výchova ke zdraví. Praktická část seznamuje s cíli diplomové práce, obsahuje výzkumné šetření, kterým ověřuje teoretické i praktické znalosti žáků ve vzdělávacím oboru výchova ke zdraví. Výzkumem se potvrdilo že více jak polovina žáků má teoretické znalosti a zároveň je uplatňuje v praktickém životě. Výzkumné šetření probíhalo formou interview. V závěru práce jsou uvedena doporučení pro pedagogickou praxi. KLÍČOVÁ SLOVA Lehké mentální postižení, zdravotní gramotnost, výchova ke zdraví, základní škola, vzdělávací oblast člověk a zdraví, 2. stupeň
Pitný režim v dorosteneckém věku
ŘÍHOVÁ, Eliška
Bakalářská práce zkoumá příjem tekutin v dorosteneckém věku. Cílem práce bylo zhodnotit kvalitu a celkové množství přijatých tekutin v dorosteneckém věku. Práce se dělí na dvě části, teoretickou a praktickou. Teoretická část se zabývá vlivem tekutin na organismus dorostence, všímá si onemocnění vzniklých nadbytečným nebo nedostatečným příjmem tekutin, věnuje se skladbě tekutin a jejich působení na organismus. Výzkum byl zpracován dotazníkovým šetřením, které zkoumalo celkový příjem tekutin, jejich skladbu a druhy (čaj, káva, mléko a polévky) přijaté za 24 hodin, nejčastější denní dobu konzumace tekutin a množství jejich příjmu v závislosti na aktivitě dorostenců. Získaná data byla vyhodnocena a následně byly vytvořeny grafy a tabulky. Výzkum ukazuje, že více než polovina respondentů má vysoký příjem tekutin. Přibližně jedna třetina má fyziologický příjem tekutin a jedna pětina má nízký příjem tekutin. U respondentů převládá v pitném režimu převážně pitná voda. Naopak nejmenší zastoupení má káva a energetické nápoje. Dorostenci nejčastěji konzumovali instantní kávu a nejméně vídeňskou melange, ledovou kávu, 3 v 1, irskou kávu a americano. Mezi nejoblíbenější druh čaje patří ovocný a nejméně oblíbeným je čaj bylinný. Více než polovina respondentů konzumuje polotučné mléko a nejméně mléko nízkotučné. Nejoblíbenější polévkou je kuřecí nebo hovězí vývar, nejméně oblíbenými jsou polévky brokolicová a česnečka. Nejvíce respondentů konzumuje tekutiny nejčastěji doma odpoledne a večer, nejméně při obědě. Příjem tekutin je ovlivněn i sportovní aktivitou. Většina dorostenců se věnuje sportu závodně nebo rekreačně, malé množství jedinců se sportu nevěnuje vůbec. Mezi nejoblíbenější sport patří fotbal, nejméně oblíbený je volejbal.
Spotřeba potravinových doplňků u různých skupin klientů fitness centra
Tůmová, Olga ; Svačina, Štěpán (vedoucí práce) ; Vilikus, Zdeněk (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá spotřebou potravinových doplňků u různých skupin klientů fitness centra. Práce je rozčleněna na část teoretickou a praktickou. Teoretická část práce je zaměřena na základy výživy, přičemž je popsán energetický příjem a výdej, makronutrienty (sacharidy, bílkoviny a tuky), mikronutrienty (vitaminy a minerály) a pitný režim. Následuje kapitola popisující základní suplementy nejčastěji užívané ve fitness. Praktická část byla zpracována pomocí dotazníkového šetření na sociálních sítích a ve fitness centru Kentoya, Praha 10. Cílem bylo prozkoumání nejčastěji užívaných doplňků stravy, zhodnocení znalostí hlavních účinků daných doplňků a zkušeností návštěvníků s dietami. Výsledky jsou zaznamenány do tabulek a grafů s následným porovnáním odpovědí na internetu a ve fitness centru Kentoya. Z výsledků vyplývá, že téměř 79 % návštěvníků fitness centra užívá potravinové doplňky, přičemž nejčastěji užívaným suplementem je proteinový nápoj. Přibližně 67 % návštěvníků drželo v životě nějakou dietu a bohužel nejčastěji využívaným zdrojem informací ohledně stravy je internet. Klíčová slova: fitness, potravinové doplňky, suplementy, výživa, pitný režim
Pitný režim dětí předškolního věku.
Procházková, Lenka ; Kulhavá, Miluše (vedoucí práce) ; Eislerová, Iva (oponent)
v eském jazyce: Bakalá ská práce se zabývá hydratací d tí p ed kolního v ku. Typ práce je teoreticko- empirický. V teoretické ásti je rozpracována fyziologie t lních tekutin, poruchy vodního hospodá ství, pot eba tekutin v d tském v ku, pitný re im, slazené nápoje a jejich vliv na lidský organismus. Empirická ást je realizována prost ednictvím dotazníkového et ení. Skupina respondent je tvo ena rodi i d tí ve v ku od 3 do 6 let. Cílem bakalá ské práce je zjistit, zda je pitný re im d tí p ed kolního v ku dostate ný, jaké tekutiny preferují a jaké jsou návyky d tí v pitném re imu. Význam práce spo ívá v roz í ení pov domí o hydrataci a upozorn ní na d le itost pitného re imu. Klí ová slova: P íjem tekutin, hydratace, p ed kolní d ti
Problematika výživy u seniorů.
NOVOTNÁ, Radka
Bakalářská práce se zabývá problematikou výživy u seniorů. Cílem bakalářské práce bylo zmapovat rozdíly ve stravování u seniorů žijících v domácnosti a v domovech pro seniory. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část je rozdělena do několika kapitol. V první části jsou vysvětleny pojmy, týkající se problematiky stárnutí a zhodnocení demografické situace ČR. Druhá část je zaměřena na projevy stárnutí, konkrétně na fyziologické, psychické a sociální změny. Dále je popisována energetická potřeba v seniorském věku, druhy jednotlivých živin a důsledky dopadu v případě nedostatečného či přebytečného množství živin. Následující kapitola se zabývá pitným režimem, který je neméně důležitou součástí výživy a bývá často podceňován, přičemž dodržení pravidel přijímání tekutin má velký význam na zdraví každého z nás. V teoretické části jsou také zmíněny faktory, které ovlivňují stravování seniorů, výživová doporučení, následky špatného stravování, mezi které patří malnutrice, obezita, sarkopenie a osteoporóza. Poslední kapitola teoretické části je věnována domovu pro seniory. Pro praktickou část bakalářské práce byla zvolena kvalitativní metoda výzkumu. Pro výzkum byly stanoveny tyto výzkumné otázky: 1. Jak se liší dodržování pravidelnosti ve stravování u seniorů žijících v domácnosti a v domovech pro seniory? 2. Jaká je konzumace ovoce a zeleniny u seniorů žijících v domácnosti a v domovech pro seniory? 3. Jaká je konzumace potravin bohatých na živočišné tuky u seniorů žijících v domácnostech a v domovech pro seniory? 4. Jak se liší dodržování pitného režimu u seniorů žijících v domácnostech a v domovech pro seniory? Sběr dat proběhl technikou polostrukturovaných rozhovorů, kterých se zúčastnili senioři z domácího prostředí a senioři z domova pro seniory. Výzkumný soubor tvořilo 16 respondentů ve věku 65 - 92 let. Polovina respondentů žije v domácnosti a polovina v domově pro seniory (DpS). Respondenti byli vybíráni na základě prostého (záměrného) účelového výběru. Výzkum probíhal v okrese Pelhřimov. Celkem bylo provedeno 16 rozhovorů. Z výzkumného šetření vyplývá, že senioři žijící v DpS mají pravidelnější režim stravování než senioři žijící v domácnosti. Ve většině odpovědí uvedli, že se stravují 5x denně. Také časové intervaly mezi jednotlivými jídly jsou pravidelnější u seniorů z DpS. Dále z rozhovorů vyplynulo, že senioři z domácího prostředí častěji konzumují ovoce než senioři v DpS, naopak senioři z DpS jedí častěji zeleninu. Výsledky také ukázaly, že konzumace potravin bohatých na živočišné tuky se mezi oběma skupinami zásadně neliší. Obě skupiny respondentů upřednostňují živočišné tuky před rostlinnými. Senioři z DpS více konzumují maso, naopak senioři ve vlastním sociálním prostředí více konzumují uzeniny. Z výzkumu vyplynulo, že senioři pobývající v DpS mají pravidelnější pitný režim než senioři v domácím prostředí. Příjem tekutin u seniorů v DpS je rovnoměrněji rozložen do celého dne a celkový objem spotřeby tekutin dosahuje doporučené denní dávky. To ale neplatí u poloviny respondentů žijících v domácnosti, kteří uvedli, že celkové množství přijatých tekutin je nižší než 1,5 l za den. V diskuzi jsou komparovány mé poznatky s názory a výsledky ostatních autorů, kteří se zabývali stejnou problematikou. Poté následuje závěr práce, ve kterém jsou shrnuty výsledky z mého výzkumného šetření. Tyto výsledky byly poskytnuty domovu pro seniory, který se zúčastnil výzkumu. Také byl vytvořen informační leták, jenž je součástí této práce a měl by zlepšit informovanost seniorů v oblasti výživy.
Jídelní postoje a návyky u žáků 2. stupně ZŠ a studentů SŠ na Českobudějovicku
POPPOVÁ, Jana
Bakalářská práce se zabývá problematikou vhodných a nevhodných jídelních postojů u dospívající populace na druhém stupni základních škol a středních škol. V teoretické části se zabývám nemocemi vyvolanými poruchami příjmu potravy. Často bývají způsobeny neopodstatněným držením diet. Dále je vytvořen přehled dietetických postupů, které se používají ze zdravotních důvodů či k redukci tělesné hmotnosti. V praktické části je prováděno dotazníkové šetření na vybraných školách Českobudějovicku a výsledky jsou porovnány podle pohlaví, v rámci vrstevníků a změn postojů mezi žáky základních škol a středních škol.
Onemocnění trávicího aparátu seniorů ve vztahu k životnímu stylu
TICHÁ, Anděla
Základní myšlenkou mé práce je průzkum onemocnění trávicího aparátu seniorů ve vztahu k životnímu stylu. Úvodem objasňuji základní pojmy související s výživou, zdravím, nemocí a prevencí. V další kapitole se věnuji zjištění zdravotního stavu a signálům, které nám tělo dává, když nedostává vše potřebné. Obsahovou stránku zaměřuji na determinanty působící na naše zdraví. Důraz kladu na komplexnost. Dozvíme se jaký je optimální pitný režim, jaké makroživiny a mikroživiny tělo potřebuje, jaké je jejich dělení a z jakých potravin je získáváme. Rozebírám i potřeby pohybu, odpočinku, spánku a duševní hygieny. Tento materiál zobecňuje aktuální požadavky zdravého životního stylu, podle kterých se mohou řídit, budovat a dlouhodobě upevňovat správné návyky pro zdraví a vitalitu.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 13 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.